• Grup Esspiral

Flora Tristán

Flora Célestine Thérèse Henriette Moscoso, coneguda com Flora Tristán va ser una activista social i escriptora d’origen peruà que va desenvolupar la seva vida a França. És considerada una de les fundadores del feminisme modern.


El seu pare, Mariano Tristán i Moscoso i la seva mare Anne-Pierre Lisnay, es varen casar clandestinament, no va tenir valor legal i el seu pare no va arribar mai a reconèixer-la. La infantesa de Flora va ser còmoda fins al 1807 que, amb la mort del seu pare i l’embaràs de la seva mare, es varen trobar en una situació de misèria a causa de la il·legalitat del matrimoni. Va començar a treballar amb 15 anys i amb 17 es casà amb el propietari del taller de litografia on treballava, però es va dissoldre a causa dels maltractaments que rebia i va fugir de casa amb els seus fills. A 30 anys, va embarcar fins al Perú i un any després va tornar a Liverpool.


Flora Tristán

De retorn a França, emprèn una campanya a favor de l'alliberament de la dona, els drets dels treballadors i en contra de la pena de mort. Ja havia aconseguit la separació legal del seu marit i la custòdia dels seus fills, però, André Chazal, enfurismat i impotent, intenta assassinar-la, disparant-la al carrer i deixant-la malferida el setembre de 1838.


El 1840 un programa socialista a L'Union ouvrière, en què clama per la necessitat dels treballadors d'organitzar-se i advoca per la seva «unitat universal» —l'emancipació dels treballadors havia d'anar unida a l'emancipació de la dona—; sent la creadora de la consigna «Proletaris del món, uniu-vos». Es converteix, així, en la primera dona a parlar del socialisme i de la lluita dels proletaris. Karl Marx li va reconèixer el seu caràcter de «precursora d'alts ideals nobles» i els seus llibres van formar part de la seva biblioteca personal.


Mor a 41 anys, víctima del tifus, mentre es trobava en plena gira a l'interior de França promovent les seves idees revolucionàries.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram