• Grup Esspiral

Marie Curie

Maria Salomea Sklodowska-Curie —més coneguda com a Marie Curie— va néixer a Varsòvia el 1867, i morí a Sallanches (França) el 1934. Fou una científica polonesa nacionalitzada francesa, pionera en el camp de la radioactivitat, i va ser la primera persona a rebre dos premis Nobel en diferents especialitats: Física i Química. A més, també fou la primera dona a ocupar el lloc de professora de la Universitat de París.


Marie Curie

Marie Curie va estudiar clandestinament a la «universitat flotant» de Varsòvia i va començar la seva formació científica en aquesta ciutat. El 1891, a l’edat de vint-i-quatre anys, va seguir la seva germana gran a París, on va culminar els seus estudis i va dur a terme els seus treballs científics més excel·lents. Va compartir el premi Nobel de Física de 1903 amb el seu marit Pierre Curie i el físic Henri Becquerel. Anys més tard, va guanyar en solitari el premi Nobel de Química el 1911. Encara que va rebre la ciutadania francesa i va donar suport a la seva nova pàtria, mai no va perdre la seva identitat polonesa: ensenyar la seva llengua materna a les seves filles.


Els seus èxits inclouen els primers estudis sobre el fenomen de la radioactivitat —terme que ella mateixa va encunyar—, tècniques per a l’aïllament d’isòtops radioactius, i el descobriment de dos elements: el poloni i el radi. Sota la seva direcció, es van dur a terme els primers estudis en el tractament de neoplàsies amb isòtops radioactius. Va fundar l’institut Curie a París i a Varsòvia, que es mantenen entre els principals centres d’investigació mèdica en l’actualitat.


Va morir a l’edat de seixanta-sis anys per una anèmia aplàstica causada per l’explosió a la radiació de tubs d’assaig amb radi, que guardava a les butxaques al treball.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram