• Grup Esspiral

Olympe de Gouges

Olympe de Gouges ―també coneguda com a Marie Gouze― va néixer a Montalban el 1748. Fou una escriptora francesa, activista política feminista i abolicionista, i va escriure l’any 1971 la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana.


Olympe de Gouges es casà molt jove i quedà vídua en poc temps amb un fill a càrrec seu. Més endavant es traslladà a París, on es canvià de nom i emprengué una carrera literària escrivint obres de teatre. Va ser una articulista i oradora brillant, encara que va tenir una educació molt deficient i no va aprendre a escriure bé. El seu primer treball va ser l’obra de teatre titulada Zamore et Mirza, ou l’heureux naufrage (Zamore i Mirza, o el feliç naufragi), que gairebé la portà a presó per mor de criticar el comerç d’esclaus que representava el cinquanta per cent del comerç exterior de França i que enriquia la noblesa.


Una altra injustícia que indignava a Olympe de Gouges era l’explotació de les classes més desfavorides pels membres del Pimer i el Segon Estat (clergat i noblesa), i ho deixà per escrit a la seva Carta al poble, publicada el 1788. El 1789, s’abocà a la Revolució Francesa tot defensant una monarquia moderada. En aquest període escrigué nombroses cartes, manifests i discursos, i el seu pensament ―propi de la Il·lustració― ja s’havia plasmat abans en algunes de les seves obres de teatre com L’esclavitud dels negres; en què criticava amb duresa l’esclavitud.


El 1791 escrigué la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana, titulada originalment en francès Les droits de la femme, com a recció de la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà, que només reconeixia la condició de ciutadania als homes i deixava les dones en una situació d’inferioritat. L’obra començava amb les paraules següents: «Home, ets capaç de ser just? Una dona et fa aquesta pregunta».


Per les seves idees polítiques, fou guillotinada el 3 de novembre de 1793, acusada de ser l’autora d’un cartell girondí.  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram